Новости Украины Новости украинских ПРЕСС-ЦЕНТРОВ
медиа интернет-издание Чернигов-Град



Вперше у Чернігові міська лікарня підписала з благодійним фондом договір про співпрацю

Договір підписаний ще 13 листопада і засвідчує порядок діяльності благодійного фонду «Доброчинність» та лікарні, використання коштів та звітування і зобов`язання обох сторін.
Олександр Ткаченко, менеджер всеукраїнської програми та експерт з протидії неформальним платежам за безкоштовну медицину («Інститут аналітики та адвокації»), зауважує, що договір відрізняється від того, який він рекомендує заключати у подібних випадках:

― Текст договору про співробітництво між лікарнею №2 та благодійним фондом «Доброчинність» ― це суттєво стиснутий варіант проектного документу, який громадськість рекомендувала як типовий до затвердження учасникам робочої групи з питань забезпечення прозорості у отриманні та використанні позабюджетних надходжень від фізичних та юридичних осіб у закладах охорони здоров`я міста Чернігова, ― пояснює Ткаченко.

― Важливо зазначити, що порівняно з первинним документом у підписаному договорі значно спрощені механізмі звітності фонду та лікарні. Експерт зауважив, що публічна звітність фонду на стенді лікарні добровільна і залежить від порядності його керівництва, а також не вказана періодичність звітування самої лікарні.

― Натомість є альтруїстичне рішення фонду залишати на власні потреби не більше 10% зібраного, ― додає Ткаченко, ― тоді як законодавчо дозволяється 20%. У цілому координатори програми висловлюють позитивні сподівання від першого у Чернігові договору про співпрацю між фондом та лікарнею.

— Підписання договору між ЦМЛ №2 та фондом «Доброчинність» є першим результатом діяльності робочої групи, — зауважує регіональний координатор програми Анжела Мойсеєнко, — Це, без сумнівів, є позитивною практикою, та доповнює розпорядження обласного управління охорони здоров`я, згідно якого медичні заклади щомісячно оприлюднюють інформацію щодо обсягу залучених коштів та напрямків їх використання. Не так давно у Чернігові була створена робоча група, спрямована на вирішення цього питання, яка і розробила даний договір. До групи входять спеціалісти галузі охорони здоров`я, члени громадських організацій та представники благодійних фондів. Робочу групу будуть інформувати про результати укладення договорів співробітництва.

Довідка: Всеукраїнська програма протидії неформальним платежам за безкоштовну медичну допомогу — це ініціатива громадської організації «Інститут аналітики та адвокації» та міжнародного фонду «Відродження», яка спрямована на збільшення прозорості у діяльності благодійних фондів на території закладів охорони здоров`я. Основний інструмент програми — підписання договорів, які роблять співпрацю БФ та комунальних закладів підзвітною суспільству.

2015-12-05 19:22:51

Катя Кролевська


1_2345

Добавить комментарий Просмотреть комментарии













ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ



Бесплатная подписка
на рассылку